sobota 9. října 2010

Výročí Johna Lennona

Dnes, 9. října, by John Lennon oslavil sedmdesáté narozeniny. Rok 2010 má ještě kulatých broučích výročí více - dále ještě 40 let od rozpadu Beatles a 30 let od Lennonovy tragické smrti.

Ne náhodou letos České muzeum hudby na Malé Straně koná výstavu Beatlemánie, která mapuje vznik, vrchol a rozpad této slavné kapely, a také shrnutí tvorby Beatles a sólové dráhy každého z členů. Zvláštní část výstavy je věnovaná osobě Johna Lennona jako symbolu boje za světový mír. Krátkodobě tu byla jako třešnička na dort vystavena i jeho vlastní bunda. Pozornost návštěvníka asi nejvíce přitáhne bendžolele George Harrisona a pravé voskové figuríny Beatles ze šedesátých let.

Druhou paralelou výstavy je vznik bigbeatu a život mládeže v tehdejším Československu. Součástí výstavy jsou tak obaly desek z 60. let, staré cívkové magnetofony, fotografie z mejdanů, ondulační helmy na trvalou, knihy, plakáty a jiné fetiše.

Včera jsem byla na výstavě s Tomášem a podařilo se mi pár kousků i zdokumentovat.

 Vstupní hala muzea se žlutou ponorkou
Voskoví Beatles (kvůli teplotě na ně musel foukat větrák)
John Lennon z vosku
Bendžolele George Harrisona
Lidová tvořivost na téma Beatles a Rychlé Šípy

1 komentář:

  1. bendžolele - to vypadá že Felix Holzmann přeci jen nakonec přistoupil na určitý kompromis, jen se to zatím nevědělo...

    OdpovědětVymazat